Huippuharvinainen kyläpöllönen näyttäytyi Lammilla

Kyläpöllönen, Leila Uotila

Kyläpöllönen Lammilla. Kuva: Leila Uotila.

Hämeenlinnassa Lammilla on nähty kyläpöllönen. Kyseessä on kevään toistaiseksi harvinaisin lintuhavainto.

Päivälevolla torkkuneen pöllön kuvasi Leila Uotila. Hän laittoi kuvan myöhemmin illalla Facebookissa linturyhmään. Uotila arveli lintua sarvipöllöksi pienten korvatupsujen vuoksi, vaikka ihmettelikin pöllön pientä kokoa. Se oli vain vähän varpuspöllöä isompi.

Lintuharrastajat määrittivät pian pöllön kuvista kyläpöllöseksi, joka on havaittu vain kerran aikaisemmin Suomessa, tuolloinkin Hämeenlinnassa. Kesä–heinäkuussa vuonna 2011 kyläpöllönen kuultiin ja nähtiin Hauholla runsaan 20 kilometrin päässä tuoreelta havaintopaikalta.

Ennen kyläpöllöstä kevään harvinaisimmat linnut olivat puolitoista viikkoa sitten Loviisassa nähty Suomen neljäs valkosiipikiuru ja viime torstaina Tohmajärvellä nähty aavikkohaukka. Toukokuu on perinteisesti kevään parasta aikaa lintuharvinaisuuksille. Lintujen kevätmuutto jatkuu vielä muutaman viikon kesäkuun puolelle.

Havainto kyläpöllösestä olisi jäänyt varmistamatta ilman valokuvaa. Määrittäminen edes jonkinlaisesta valokuvasta on aina helpompaa kuin sanallisen kuvauksen tulkitseminen.

Kyläpöllönen pesii Etelä-Euroopasta itään Mongolian pohjoispuolelle, Suomea lähinnä Mustanmeren pohjoispuolella Ukrainassa ja Venäjällä.