Tiirinkosken Tehdas on uniikki sisustus- ja lifestylemyymälä ja kahvila

Tiirinkosken Tehdas on perustettu vanhaan navettaan, joten tilaa riittää. Myymälästä löytyy skandinaavisia sisutustuotteita, lähinnä Tanskasta, mutta myynnissä on myös suomalaisia laadukkaita tuotteita oman tilan tuotannon lisäksi.

Teksti ja kuvat: Sirpa Suvanto

sirpa.suvanto@alueradiot.fi

Tiirinkoski on aikonaan ollut Kirstulan kartanon sivutila. Nykyinen lifestyle -myymälä ja kahvila toimivat vuonna 1910 rakennetussa entisessä navettarakennuksessa. Tiirinkoskella on ollut lypsykarjaa sekä viljelty viljaa ja sokerijuurikasta. Sokerijuurikkaan viljelystä luovuttiin vasta vuonna 2012, jolloin viljely sai uusia suuntia.

Tänä päivänä tilalla kylvetään härkäpapua viljan ohella. Tilalla pääsee tutustumaan myös Ahvenanmaan ja Gotlannin alkuperäisrotuja oleviin lampaisiin sekä Ylämaankarjaan, kissoihin, koiriin, kanoihin ja kesäisin myös kaneihin.

Sisustustuotteiden valikoima on laaja. Tarjolla on kaikkea mahdollista kuten astioita, lamppuja, huonekaluja, sisustustekstiilejä ja piensisustustavaraa. Lisäksi myymälässä on vaatteita, asusteita ja tilan omia tuotteita kuten lankoja, lampaantaljoja, härkäpapuja ja lihoja. Tunnelmallisessa myymälässä on lisäksi kahvila, jonka erikoisuutena ovat hollantilaiset vohvelit.

Myymälän sisustuksesta ja visuaalisesta ilmeestä vastaa myyjä Jaana Ahlholm, joka on koulutukseltaan sisustussuunnittelija. Myymälään on sijoiteltu hauskasti sekaisin vaatteita, asusteita, sisustustuotteita, astioita ja paljon muuta.

Kevään uutuuksia on saapunut roppakaupalla.

”Tänä keväänä kaikki luonnonmukaiset materiaalit ovat pinnalla eli esimerkiksi bambu, pellava, puu, rottinki ja juutti”, kertoo Ahlholm.

Mustavalkoinen väriyhdistelmä on poistumassa sisustuksesta ja tilalle tulee nyt värejä. Ahlholm kertoo, että kevään suosittuja värejä ovat luonnonläheiset vaaleat sävyt sekä erityisesti petrooli ja vanha ruukun punainen, joka on valittu Tikkurilan vuoden väriksi.

”Värejä saa olla, mutta riittää että esimerkiksi neutraalilla pohjalla korostaa jotain tiettyjä värejä. Tämä onnistuu helposti verhoilla, tyynyillä, lampunvarjostimilla ja erilaisilla pienillä sisustustavaroilla”, Ahlholm vinkkaa.

Tietynlainen minimalistisuus ja selkeät linjat ovat Ahlholmin mielestä nousseet pinnalle. Huonekaluissa on vaikutteita 1970- ja 1980-luvuilta, esimerkiksi pyöreät pöydät ovat tulleet takaisin. Minimalistisuus ei koske kuitenkaan viherkasveja, vaan niitä voi Ahlholmin mukaan ripotella joka puolelle taloa aina kylpyhuoneesta keittiöön. Perinteinen peikonlehti on hyvin suosittu viherkasvi tällä hetkellä.

Kattauksessa näkyy myös pyöreät muodot ja puiset tarjoiluastiat ja välineet.

Moni sisustaja seuraa trendejä ja aika moni näyttääkin melkein kopiolta sisutuslehdestä. Ahlholmin mukaan tämä ei tuo kuitenkaan kotiin persoonallisuutta.

”Kannattaa olla rohkea ja laittaa oma koti juuri sellaiseksi missä itse viihtyy, eikä sellaiseksi kuin muilla on. Kodissa tulee näkyä oman käden jälki, jotain persoonallista on hyvä aina pitää mukana sisustuksessa”, Ahlholm vinkkaa.