Makumatkalla hämäläisiä herkkuja

Ruokatuotekehityksen Matkalla kasvuun -yhteistyöhankkeessa päästiin maistelemaan hämäläisiä herkkuja Hämeenlinnassa Tavastian Punaportilla. Hankkeessa mukana olleet olivat suunnitelleet Häme-menun.

Teksti ja kuvat: Sirpa Suvanto

sirpa.suvanto@alueradiot.fi

Matkalla kasvuun-yhteistyöhanke on maaseudulla toimivien matkailualan yritysten ja matkailusidonnaisten toimijoiden yhteistyöhanke, joka toteutetaan Kanta-Hämeessä. Hankkeen avulla edistetään yhteistyötä ja verkostoitumista oman alan ja toimialalta ylittävien yritysten, oppilaitosten ja muiden toimijoiden kanssa.

Häme-menu on tuotekehitysprojektin tulos, jossa olivat mukana Kim Palhus Tarinapata ja Lounais-Hämeen Pirtistä, Elina Jokinen ja Heli Nyqvist Rengon Pitopalvelusta ja Riitta Grönqvist Ammattiopisto Tavastiasta. Avustajina olivat opettaja Seija Satokaski Ammattiopisto Tavastia ja Leena Puumalainen Matkalla kasvuun -yhteistyöhankkeen projektipäällikkö.

”Tuotekehitystyö linjataan valtakunnallisien kehittämisstrategioiden ja valittujen teemojen mukaisesti. Pääteemat ovat ruoka-, luonto-, kulttuuri- ja hyvinvointimatkailu mutta myös uudet persoonalliset avaukset ovat tervetulleita etenkin kotimaisille asiakkaille”, Matkalla kasvuun -yhteistyöhankkeen projektipäällikkö Leena Puumalainen kertoo.

Projektin tavoitteena on, että Kanta-Hämeeseen syntyy uusia matkailutuotteita niin kotimaisille kuin ulkomaisille asiakkaille. Uusien ruokatuotteiden kehittämisessä huomioidaan erityisesti lähiruoka ja sen muokkaaminen kansainvälisiä asiakkaita miellyttäväksi makuelämykseksi.

Hungry For Finland -strategian suuntauksia edistetään paikallisella tasolla ja ruokatrendien nopeasti muuttuvassa maailmassa tuodaan alueelle alan edelläkävijöitä innoittamaan osallistujia nostamaan ruokamatkailutuotteet uudelle, valtakunnallisesti huomioitavalle tasolle.

Uusi Häme-menu syntyi kaikkien projektissa mukana olleiden kanssa.

Häme-menu kokonaisuudessaan:

Alkuruuat:
kylmäsavustettua haukea, piparjuurismetanaa, mummun kurkkuja

hämäläistä munajuustoa kera raparperihiillokkeen

kassleri-makaronisalaatti hämäläiseen tapaan

paahdettua punajuurta, vuohenjuustokermaa ja mallasleipäkrutonkeja

sienikeittoa, kaura-yrttipasteija

Pääruuat:

lempeästi kypsennettyä peuranpaistia

puolukkainen kaljakastike

hämäläinen perinnemakkara

härkäpapuhauduke

pottuloora

Jälkiruoka:

mustikka-talkkunajäädyke


Munajuusto on perinteinen hämäläinen herkku, jonka jokainen kokki maustaa ja tekee omalla tavallaan. Juustoa voi maustaa esimerkiksi kuminalla, kylmäsavupororouheella, erilaisilla yrteillä ja pähkinöillä. Munajuuston kera tarjotaan yleensä hiilloketta sesongin mukaan esimerkiksi näin; keväällä raparperi, kesällä porkkana, syksyllä omena ja talvella lakkahillo.

Munajuuston perusohje

3 l maitoa
1 l piimää
4-5 munaa
1 tl suolaa

  1. Kuumenna maito kiehumispisteeseen.
  2. Sekoita kananmunat piimään varovasti sekoittaen.
  3. Lisää piimäkananmunaseos maidon sekaan.
  4. Kuumenna keitos uudelleen kiehumispisteeseen ja nosta pois liedeltä.
  5. Anna seistä puolisen tuntia.
  6. Kerää juustomassa reikäkauhalla sideharsolla vuorattuun siivilään.
  7. Painele heraa kevyesti pois.
  8. Sekoita suola ja haluamasi mausteet tasaisesti massaan.
  9. Laita kevyt paino juuston päälle. Anna juuston kiinteytyä kylmässä yön yli.
  10. Kumoa juusto uuninkestävälle alustalle ja voitele se munalla.
  11. Laita se uuniin 250 asteeseen ja anna ruskistua kauniin väriseksi.


Uunipaahdettua punajuurta, vuohenjuustovaahtoa ja mallasleipäkrutonkeja

  1. Leikkaa punajuuri isohkoiksi paloiksi ja mausta kuminalla, suolalla, jauhetulla valkopippurilla ja rosmariiniöljyllä.
  2. Paahda punajuuria uunissa 180 asteessa noin 20 min rapeaksi, mutta ei kuivaksi.
  3. Voit paahtaa mallasleipäkrutongit punajuurien kera, jolloin leivän maku ja aromi tasaantuu punajuuren kanssa.


RESEPTI: Mustikka-talkkunajäädyke

200 g mustikoita

2 kananmunaa

200 g turkkilaista jugurttia

2 dl vispikermaa

1 dl talkkunajauhoja

1 dl sokeria

1 tl jauhettua kardemummaa

  1. Soseuta mustikat. Sekoita joukkoon jogurtti, talkkunajauhot ja kardemumma.
  2. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vaahdota kerma.
  3. Sekoita muna-sokerivaahto mustikka-jogurttiseokseen.
  4. Lisää lopuksi kermavaahto kevyesti sekoittaen.
  5. Kaada seos kylmällä vedellä huuhdeltuun vähintään litran kokoiseen kakku- tai jäädykevuokaan.
  6. Sulje kannella tai alumiinifoliolla.
  7. Pakasta 4-5 t tai yön yli.
  8. Tarjoilu: kasta vuoka reunoja myöden hetkeksi kuumaan veteen ja kumoa tarjoiluvadille. Koristele mustikoilla.
  9. Lisukkeeksi kauralastu tai kaurakeksi. Sesongin mukaan vaikkapa piparkakku.