Leppäniemen Härkälinnassa ja hirsihuviloissa on keskiaikatunnelmaa

Matkailualan yrittäjä Jaakko Pouttu on suunnitellut ja rakentanut massiivisen Härkälinnan ja kaikki hirsihuvilat itse jokaista yksityiskohtaa myöden. Jokainen huvila on oma uniikki kappaleensa ja kaikessa näkyy tekijän käden jälki.

sirpa.suvanto@alueradiot.fi

Iso-Roineen rannalla Hauholla sijaitsevat keskiaikatunnelmaa henkivät hirsihuvilat sekä massiivinen Härkälinna, joka rakennettiin varta vasten elämysohjelma Suureen Seikkailuun vuonna 2005. Härkälinnaan kun astuu sisälle, tuntuu kuin olisi hypännyt ajassa monta sataa vuotta taaksepäin. Härkälinna on hyvin suosittu paikka hääpareille, ristiäisiin ja muihin juhliin sekä kokouksille.

Vaikka kaikki on suunniteltu ja rakennettu keskiaikaiseen tyyliin, kaikki nykyajan mukavuudet löytyvät.

”Härkälinna ja sen läheiset torpat henkivät keskiaikatunnelmaa ja muut mökit aitoa mökkitunnelmaa. Nykyään lomahuviloilta vaaditaan tasokkuutta ja kaikissa huviloissa on kaikki nykyajan mukavuudet. Wi-Fi löytyy tarvittaessa sekä pitopalvelu. Sähköttömiä mökkejä ei enää edes oikeastaan kysytä”, Jaakko Pouttu kertoo.

Härkälinna henkii keskiaikaista tunnelmaa.

Tilukset ovat periytyneet Jaakko Poutulle suvun myötä. Vanhin rakennus tilalla on päätalo, joka on arviolta noin 1600-luvun lopulta. Leppäniemessä on myös Jaakon isoisän vuonna 1948 perustama yksityinen seitsemän hehtaarin luonnonsuojelualue. Aarniometsässä voi ihastella koskematonta luontoa monimuotoisine kasvistoineen ja eläimineen. Alueella on myös laajat sienestys- ja marjastusmetsät. Ja tietysti kilometrikaupalla Iso-Roineen rantaviivaa.

Jaakko Pouttu tuntee seudun hyvin sekä metsät ja Iso-Roineen parhaimmat kalapaikat. Iso-Roine on yksi Suomen syvimmistä järvistä, jossa on hyvin monipuolinen kalakanta. Pouttu opastaakin mielellään järvelle lähtijöitä, mistä saa mitäkin kalaa ja veneilijä saa mukaansa kartan, jonne on merkitty järven syvyydet ja kaikki oleellinen kalapaikoista karikoihin ja järviväyliin. Järvenselälle voi lähteä joko soutuveneellä, moottoriveneellä tai monitoimilautalla.

Monitoimilautalla voi olla järvellä isolla porukalla.

Jaakko Poutulla riittää uusia ideoita. Linnan ja mökkien lisäksi hän on suunnitellut ja toteuttanut 12 hengen monitoimilautan, jolla pääsee järvelle isommalla porukalla koulutetun laivurin ohjastamana. Lautalle saa lähes mitä tahansa pitopalveluista lähtien ja myös kaksi lauttaa voidaan kytkeä yhteen ja näin järvelle pääsee vielä isommalla porukalla. Lautalla voi vaikka tanssia keskellä järveä.

Matkailuyrittäjä panostaa hyvään palveluun ja aktiviteetteihin. Perinteisen mökkiloman lisäksi tarjolla on erilaisia oman taitotason mukaisia ajanvietteitä vuodenaikojen mukaan. Talvella lumitilanteen salliessa tiluksille vedetään latuja jäälle, pelloille ja metsään. Jäiden kestäessä on mahdollisuus pilkkimiseen, luisteluun ja avantouintiin.

”Kesäaikaan riittää tekemistä. Täällä voi kalastaa ja ravustaa, uida, samoilla aarniometsässä ja erikoisuutena meillä on keskiaikainen kisakenttä, jossa kaikenlaiset ryhmät pääsevät ottamaan mittaa toisistaan. Linnan ja rannan välisellä 2,5 hehtaarin suuruisella niittyalueella on keskiaikaistyylisiä kisailuvälineitä ja laitteita, joita ryhmät voivat käyttää opastettuna. Kentällä on muun muassa Trebuchet-katapultilla ammuntaa, köydenvetoa, heittoristien- ja kirveiden heittoa ja muita keskiaikaisia kamppailulajeja”, Pouttu kertoo.

Iso-Roine on Suomen syvimpiä järviä, jossa on laaja kalakanta sekä rapuja. Kuva: Leppäniemen hirsihuvilat

Lisäksi Leppäniemestä löytyy myös 21-väyläinen metsä/peltofrisbeeratagolfrata, jonka Pouttu on suunnitellut yhdessä Teemu Hammarenin ja Fribahullujen kanssa. Radan hän on toteuttanut itse alusta loppuun koreja myöten.

”Pyrin keksimään joka vuosi aina jotain uutta ja uniikkia aktiviteettia. Mökkilomailun ideanahan on nauttia luonnosta ja sen antamista mahdollisuuksista”, Pouttu ideoi.

Yli puolet matkailijoista on vakioasiakkaita, jotka käyvät vuodesta toiseen. Suomalainen erikoisuus keskiaikaisine teemoineen aarniometsän kupeessa järven rannalla houkuttelee myös ulkomaisia matkailijoita, joita onkin puolet asiakkaista.

”Ulkomaisia lomailijoita tulee eniten Venäjältä, mutta myös esimerkiksi Israelista ja Brasiliasta. Kaiken kaikkiaan ulkomaisia matkailijoita on käynyt yli 50 eri maasta. Siitä tietää että on onnistunut, kun matkailijalla on innostunut hymy kasvoilla ja kertoo haluavansa tulla uudestaan”, Pouttu kertoo hymyillen.