Aurinkoenergian tuottaminen on kannattava valinta

Sähkön ja sähkönsiirtohinnat ovat nousseet roimasti parin vuoden aikana. Aurinkoenergialla voi säästää tuntuvan summan sähkölaskuissa.

Teksti ja kuvat: Sirpa Suvanto

sirpa.suvanto@alueradiot.fi

Yhä useampi omakotitaloasuja asennuttaa talon katolle aurinkosähköpaneeleita, koska sähkö ja siirtohinnat ovat nousseet huomattavasti parin viime vuoden aikana. Yhä useampi kesämökki pärjää hyvin pelkän aurinkosähkön voimin. Myös yritykset ja julkinen sektori ovat heränneet aurinkosähkön edullisuuteen. Aurinkoenergia onkin kannattava sijoitus pitkällä aikatähtäimellä.

Aurinkoisissa maissa aurinkosähkö on lyönyt itsensä läpi jo vuosia sitten ja myös täällä pohjoisessa on huomattu, että valon määrä riittää vähentämään sähkölaskuja reippaasti. Kesällä voidaan sähkölasku saada jopa nollille, joka kompensoi näin talven isompia sähkölaskuja.

Aurinkoenergia on myös ekologinen valinta. Puhdas ja uusiutuva energia vähentää fossiilisten polttoaineiden tuottamia kasvihuonepäästöjä. Näin kuluttaja voi vaikuttaa omilla valinnoillaan luontoon ja ympäristöön.

”Aurinkopaneelien maailmanlaajuinen yleistyminen on johtanut positiiviseen kierteeseen: volyymien kasvaessa hinnat ovat laskeneet, jonka jälkeen vielä useampi on päätynyt hankkimaan aurinkovoimalan, ja tämä on laskenut hintoja entisestään”, Aurinkotekniikka Oy:n aurinkosähköasiantuntija Timo Kupiainen kertoo.

Etelä-Suomessa 1 kW:n aurinkosähköjärjestelmä tuottaa parhaimmillaan 900 kWh vuodessa. Pohjoisessa tuottoa kertyy 15-20% vähemmän valon vähäisyyden vuoksi. Noin kolmasosa talon vuosittaisesta sähkönkulutuksesta voidaan tuottaa auringolla. Talvella valoa ei juurikaan ole, mutta silti aurinkosähkön avulla saadaan sähköä helmikuusta lokakuulle.

Useisiin uudiskohteisiin asennetaan jo rakennusvaiheessa aurinkoenergia yhdeksi virranlähteeksi. Myös yritykset ja rivitalot toimivat osittain aurinkosähkön voimin. Hämeenlinnassa hyviä esimerkkejä ovat Kauppakeskus Goodman ja Hämeenlinnan opiskelija-asuntosäätiön Visamäen uudet asunnot.

Useat uudisrakentajat valitsevat yhdeksi energianlähteeksi aurinkoenergian. Kuva: Aurinkotekniikka Oy

Järjestelmän koko on luonnollisesti kaikkein eniten hintaan vaikuttava seikka. Lisäksi järjestelmän oikeanlaisella mitoituksella on valtava merkitys järjestelmän rahallista kannattavuutta mietittäessä.

”Hyvin harvoin mitoituksen lähtökohtana on katon koko tai asunnon asuinpinta-ala, sillä pääsääntöisesti oikeankokoista järjestelmää lähdetään suunnittelemaan toteutuneen sähkönkulutuksen pohjalta”, informoi Kupiainen.

Yksinkertaisimmillaan aurinkovoimala pitää sisällään katolle asennettavat aurinkopaneelit, sekä invertterin, joka muuttaa tasasähkön vaihtovirraksi. Yleisin järjestelmään liitettävä älyominaisuus on etäseuranta, joka mahdollistaa sähkön tuotannon seuraamisen etänä älypuhelimella tai tietokoneella.

”Aurinkovoimalaan on liitettävissä erilaisia älyominaisuuksia, joilla parannetaan voimalan kannattavuutta. Yleisin ”äly” on perinteinen kellokytkinohjaus, jolla ohjataan sähkökuormaa (esimerkiksi lämminvesivaraajan käyttöä) päiväaikaan, jolloin järjestelmä tuottaa parhaiten sähköä. Sähkökuormaa on myös mahdollista ohjata erilaisin säätilaennustuksin tai sähkön pörssihinnan mukaan”, Kupiainen kertoo.

Kesäaikaan aurinkoisina päivinä, jos tuotat omalla aurinkovoimalallasi sähköä yli oman tarpeen, sähköyhtiö ostaa ylituotetun sähkön. Sähköyhtiö maksaa siitä pörssisähkön mukaisen korvauksen.

Perinteinen tapa lähestyä aurinkopaneeleiden kannattavuutta on takaisinmaksuajan laskeminen. Eli jos 9 000 euron järjestelmä säästää 750€/12kk on takaisinmaksuaika 12v.

”Tässä laskutavassa ongelmana on se, että isoimmassa roolissa on sähkön kokonaishinta, eli se mitä yksi kilowatti ostettuna maksaa. Tämän päivän sähköhinta on helppo tarkastaa tuoreimmasta sähkölaskusta, mutta mikä on hinta viiden vuoden päästä? Entä kahdenkymmenen vuoden kuluttua? Aurinkopaneeleiden tekninen käyttöikä on Suomessa 30-40 vuotta. Totuus on, ettei meistä kukaan tiedä mitä sähkön tai sähkön siirtämisen hinnoille tulee tänä aikana tapahtumaan. Kun sähkön kokonaishinta nousee, takaisinmaksuaika lyhenee. Kannattaa myös muistaa, että aurinkopaneelit nostavat talon arvoa”, Kupiainen kertoo.

Esimerkkilaskelma vuonna 1948 rakennettuun 2-kerroksiseen 100m2 rintamamiestaloon, jossa lisäksi kellarissa sauna -ja harrastetilaa 60m2. Talon vuotuinen sähkönkulutus on ollut noin 20 000 kWh.
Aurinkosähköjärjestelmä esimerkkitaloon:
Paneeleiden määrä 20 kpl, joiden teho 270 kWh
Työn hinta 4000 €
Paneelit 5000 €
Yhteensä 9000 €
Hinta kotitalousvähennyksen jälkeen 7000 €

Paneelit tuottavat vuodessa 5000 kWh.
Vuosisäästö euroissa 675 € nykyisellä sähkön hinnalla.
Takaisinmaksuaika 10,3 vuotta nykyisellä sähkön hinnalla.