Nyt on aika laittaa piha ja puutarha kesäkuntoon

Puutarhuri Timo Koskinen antaa vinkit puutarhan kevättöihin. Toukokuussa kesä on jo aluillaan. Loppukuussa lämpötilat saattavat olla jopa kesän korkeimpia ja kun alkukuussa ihastelemme vielä sinivuokkoja luonnossa. Se tarkoittaa sitä, että kuukauden alussa voimme tehdä vielä myöhästyneitä kevättöitä ja kuukauden puolessa välissä siirrymme jo osittain kesän töihin.

Teksti ja kuvat: Sirpa Suvanto

sirpa.suvanto@alueradiot.fi

Ensimmäiseksi katse nurmikkoon ja sen kuntoon. Mikäli syksyn lehdet ovat vielä maassa, niin madot ovat varmasti hyötykäyttäneet niistä osan ja loput voikin rauhassa kerätä kompostiin tai käyttää katteeksi pensasalueille.

Nurmikkoa haravoidessasi poistat kuollutta heinää ja niiden tuppia kasvustosta, toisin sanoen ilmaat nurmea. Samassa yhteydessä voit lannoittaa nurmikon kevyesti siihen tarkoitetulla seoslannoitteella. Lannoitteiden nimet vaihtelevat valmistajan mukaan, mutta kysymällä myymälästä löydät kevääseen sopivat aineet. Yleensä sama lannoite soveltuu myös hedelmäpuille ja marjapensaille, samoin kuin koristepuille ja -pensaille.

Toukokuun töihin kuuluu myös kukkapenkkien kunnostus. Rikkaruohojen kitkentä heti alkuunsa vähentää huomattavasti tarvetta myöhemmin kesällä. Samalla voit jakaa syksyllä kukkivia monivuotisia eli perennoita. Jakaminen on monelle kasville tärkeää elinvoimaisuuden säilyttämiseksi, toisaalta kasvin koon hallitsemiseksi

Kasvihuoneen puhdistus ja siellä olevan kasvualustan kunnostus tulee tehdä huolellisesti, ennen viljelykauden alkua. Huoneeseen voit istuttaa vihanneksia jo toukokuun puolenvälin jälkeen, kunhan muistaa varoa hallaöitä.

Kausikasvien, tutummin kesäkukkien istuttaminen ulos astioihin on toukokuussa jo mahdollista. Kuitenkin jälleen on hallanvaara, herkemmät kasvit on syytä suojata harsolla tai jos mahdollista, nostaa yöksi lämpimään tilaan.

”Varmoja ja säitä kestäviä kasveja ovat orvokit, joista löytyy mitä hurmaavampia värejä. Itse en muita kukkia ulos istuta ennen kesäkuun 10. päivää”, Timo Koskinen kertoo.

Vanhanajan morsiusangervo.

Toukokuussa voi leikata vielä pensaita. Kun kasvit alkavat availla silmujaan, on helppo tunnistaa kuolleet oksat, jotka on syytä leikata pois. Vaikka suositeltavin leikkausaika on kasvin lepotila, niin esimerkiksi norjanangervo kannattaa leikata vasta toukokuulla kukinnan jälkeen, jotta voi nauttia sen kukinnasta.

Jaloruusujen leikkaus kuuluu myös toukokuun työlistalle. Kun silmut ovat selvästi näkyvissä voidaan ruusut leikata kahden, kolmen silmun yläpuolelta. Tällöin uusi kasvu on tervettä ja tukevaa ja jaksaa kannatella ylväästi suuriakin ruusun kukkia.

Aivan toukokuun alussa voi leikata hyvin esimerkiksi marjapensaita, mutta hedelmäpuut on syytä jättää jo rauhaan. Hedelmäpuiden leikkaus tapahtuu jo maaliskuussa.

Jos puutarhassasi on suihkulähde, se tulee puhdistaa. Jotta suihku toimisi, allas on syytä puhdistaa ja myös pitää puhtaana, ettei tukoksia pääse syntymään.

”Omassa puutarhassani on allas, jossa aikanaan on ollut suihkulähde, mutta kymmenisen vuotta sitten tyttäreni pelasti kuivuvasta ojasta sammakonkutua, toi sen lampeen ja siitähän tuli sammakoiden koti. Vuosien ajan joka kevät sammakkosukupolvet ovat altaan löytäneet ja elävöittävät läsnäolollaan myös puutarhaa. Tätä allasta en ole siivonnut”, kertoo Koskinen.

Moni haluaa nykyään niin sanotun helppohoitoisen puutarhan. Puutarhuri Koskisen mukaan suhteellisen helposti hoidettavan puutarhan saa isoilla istutuksilla katteineen, maanpeitekasveilla, selkeillä hoitokäytävillä ja istutusalueiden rajauksilla, vaikkapa kivillä.

”Puiset terassit, luonnonkivialueet hyvin perustettuina sorakattein ja katekankain, vähentävät hoidon tarvetta ja kuitenkin antavat tilaa olemiselle ja nautintoa aisteille. Mutta liian helppohoitoinen voi olla myös tylsä. Minä ainakin nautin siitä, että saan jotain koko ajan kuopsuttaa”.