Iittalan puutarha on erikoisuuksien ihmemaa

Kasveja, kukkia, vihanneksia ja yrttejä tullaan hakemaan jopa Tampereelta ja Helsingistä.

Teksti ja kuvat: Sirpa Suvanto

sirpa.suvanto@alueradiot.fi 

Iittalan puutarhalla on tapahtunut omistajanvaihdos ja uuden puutarhuriyrittäjän Mika Pyyhtiän ensimmäinen kausi on edessä. Pyyhtiä pitää edelleen kiinni siitä, että puutarhalta löytyy mitä erilaisempia lajikkeita ja jos jotain ei ole sitä tilataan ja on noudettavissa yleensä jo seuraavana päivänä.

Pyyhtiän oma innostus chilien ja yrttien kasvatukseen sai miehen opiskelemaan myöhemmällä iällä puutarhuriksi. Puutarhalla onkin hyvin laaja yrttivalikoima sekä chilin taimia. Myös vihannesvalikoima on laaja; tomaatteja on parikymmentä eri lajiketta, kurkkuja löytyy tavallisista amppeleissa kasvatettaviin makeisiin pieniin kurkkuihin, kurpitsoita, kaaleja ja paljon muuta.

Lumihiutale on helppohoitoinen kesäkukka, jota voi käyttää vaikkapa kukka-asetelmissa ja on myös hyvin näyttävä amppelikukka.

”Suomessa puutarhurin työt ovat aika vähäisiä, jos palkallisena on. Yrittäjänä mahdollisuudet ovat paljon laajemmat ja kausi on pitempi. Olin täällä töissä melkein kymmenen vuotta ja omistaja jäi eläkkeelle ja minulle tuli mahdollisuus ostaa puutarha itselleni ja jatkaa puutarhan toimintaa”, Mika Pyyhtiä kertoo miten päätyi puutarhan omistajaksi.

Iittalan puutarhassa käytetään vain biologista kasvinsuojelua, ei mitään kemiallisia aineita. Puutarhalla viljellään ja myydään perinteisten kesäkukkien lisäksi tuoreita mausteyrttejä ja vihannesten taimia. Lisäksi on amppeleita, hedelmäpuita ja koriste- ja marjapensaita. Kaikki kasvatetaan alusta alkaen itse siemenistä, pikkutaimista tai pistokkaista.

”Puutarha on ollut tällä paikalla kymmeniä vuosia ja nyt tuon tietysti lisäystä omalla käden jäljelläni tähän hommaan. Kun kesäkukkakausi loppuu, jatkan kautta paprikoilla ja chileillä. Syksyllä niistä kerätään sato. Ne kuivataan, jauhetaan ja niistä tehdään mausteita ja kipusalvoja. Valmistan savupaprikaa täällä kasvatetuista makeista paprika- ja chililajikkeista pitkään savustaen kylmäsavustusmenetelmällä. Savustuksen jälkeen ne kuivataan ja jauhetaan hienoksi jauheeksi. Kaikki tehdään itse käsityönä”, kertoilee Mika Pyyhtiä.

Kesäkukkakausi alkaa perinteisesti vilkastua äitienpäivän tienoilla. Toukokuu on kuitenkin petollinen kuukausi ja yöpakkasia saattaa vielä olla, joten kesäkukkien istuttamisen kanssa kannattaa olla tarkkana ja seurata säätiedotuksia.

”Äitienpäivän aikaan voi laittaa orvokkeja jo ulos, ne ovat aika kestäviä. Myös amppeleita voi laittaa ulos, kunhan nostaa ne yöksi lämpimiin tiloihin ja totuttaa niitä pikkuhiljaa ulos. Kannattaa seurata lämpötiloja ja edetä niiden mukaan”, Pyyhtiä neuvoo.

Orvokit ovat säitä kestäviä kauniita kesäkukkia.

Lasitetulle parvekkeelle ja terassille voi laittaa jo vaikka mitä. Lasitetulla parvekkeella on toukokuussa jo lämmintä ja voi olla jopa kuuma.

”Kannattaa muistaa tuulettaa parveketta, jotta ei ole liian kuuma, koska kasvit eivät kestä hirveitä kuumuuksia ja ilman pitää vaihtua. Kirjotulitorvi on hyvä parvekkeelle, se ei vaadi hirveästi kastelua ja kestää hyvin paahdetta”, vinkkaa Pyyhtiä.

Kesän kukista Pyyhtiä kertoo, että terassihortensia on aika suosittu. Myös ruusut ihan miniruususta patioruusuun ovat kysyttyjä ja niitä menee paljon.

”Oma suosikkini on koristeportulakka, joka on mehikasvimainen ja kukkii monin eri pastellisävyin. Sitä voi kasvattaa ruukussa tai amppelissa. Mitä enemmän aurinkoa, sitä enemmän se tykkää ja kukkii”, Mika Pyyhtiä vinkkaa.

Pihan laitossa Pyyhtiä neuvoo, että jos ostaa talon, kannattaa katsoa yksi kesä mitä kaikkea pihalla kasvaa. Kun on nähnyt mitä pihalla on ja mitkä lajit siellä viihtyvät, on helpompi lähteä tekemään pihasuunnitelmaa. Puutarhalla asiantuntijat neuvovat mitkä lajit viihtyvät missäkin ja mitä kannattaa mihinkin paikkaan istuttaa.

”Amore Queen of Hearts” on viehättävä kaksivärinen petunia.

Nykyään on tarjolla kestäviä makeita kirsikkalajikkeita, luumupuita ja muita hedelmäpuita, jotka on kehitetty kestämään näillä leveysasteilla. Kasvuvyöhyke kannattaa aina tarkistaa ja kestävyyteen vaikuttaa myös tontin mikroilmasto.

”Mikään ei ole sen terapeuttisempaa kuin kukat. Ostat keväällä kukkia, ne kukkivat koko kesän pitkälle syksyyn. Kukat tuottavat iloa jokaiselle päivälle; osa tuottaa tuoksullaan, osa ei tuoksu, mutta kukkii nätisti. Kukat piristävät aina mieltä”, Mika Pyyhtiä kiteyttää.