Teuro-Kuuslammi on Hämeen Vuoden Kylä

Teuro-Kuuslammi

Teuro-Kuuslammin kylätoimintayhdistyksen aktiivit ilahtuivat valinnastaan Hämeen Vuoden Kyläksi. Palkittu kylä sai myös 500 euron avustuksen markkinointiinsa. Kuva: Riikka Helenius.

Hämeen Kylät on palkinnut Teuro-Kuuslammin Hämeen Vuoden Kylänä. Tammelassa sijaitsevassa kyläparissa on noin 250 asukasta.

Teuro-Kuuslammi tunnetaan aktiivisista asukkaista ja huikeasta talkoohengestä. Talkoilla on kunnostettu muun muassa kylätalo, paja sekä rakennettu suuri monitoimihalli ja leikkikenttä. Toiminta on hyvin organisoitua ja vastuunkantajien joukko on laaja. Talkoolaisia on kaikkiaan yli 120. Teuro-Kuuslammin kylätoimintayhdistyksen puheenjohtajana toimii Mikko Pietilä.

Kylätoimintayhdistyksen rakentama monitoimihalli valmistui syksyllä 2006. Idea hallista syntyi Koplauskopla-nimisessä miesten harrastuskerhossa, jossa kunnotetaan vanhoja maamoottoreita, mopoja, moottoripyöriä ja muita polttomoottorikoneita. Monitoimiallissa on kopla- eli korjaamohalli, kuntosali, kirjasto, kudontapiirin tilat, kierrätys- ja vesipiste sekä lahtivaja kylmiöineen metsästäjille.

Teuron kylätalo kunnostettiin talkoovoimin tyhjillään olleesta vanhasta rukoushuoneesta. Talo koki täysremontin ja sitä laajennettiin. Kylätalolla järjestetään monenlaisia yhteisiä tapahtumia, kuten esimerkiksi jumppaa, tanssikursseja, näytelmäpiiri ja nuorisokahvilatoimintaa. Kuukausittaiset soppalounaat otettiin ohjelmaan viime vuonna ja nyt kokeilussa on vanhusten ateriapalvelu.

Teuro-Kuuslammi on edelläkävijä pitkäaikaistyöttömien työllistäjänä. Kyläavustajan toimenkuvaan kuuluu tapahtumajärjestelyjen ja kylätalon lämmityksen ohella vanhusten auttaminen. Kesäisin kylälle palkataan myös pari-kolme nuorta kesätöihin.

Teuron sillan kupeessa toimii kesäaikaan lauantaikahvila. Se on suosittu kyläläisten ja kesäasukkaiden kohtauspaikka.

Vuonna 2008 kylätoimintayhdistys osti Mattssonin pellon. Tontin sivuitse kulkee Teurojoki, jonka varrelle kylätoimintayhdistys ruoppasi uuden yleisen uimarannan. Pellolla järjestetään heinäkuussa Tekniikkatapahtuma, jolloin se täyttyy maamoottoreista, vanhoista autoista ja mopoista. Viime vuonna Teurojoen varteen rakennettiin luontopolku, kun kylätoimintayhdistys hankki omistukseensa myös viereisen tontin.

Teuron kyläkoulua kylätoimintayhdistys on tukenut monin eri tavoin. Koululle on lahjoitettu esimerkiksi välitunti- ja grillikatokset sekä astianpesukone. Ekaluokkalaisille on tapana antaa pyöräilykypärät koulun alkaessa. Yhdistys on myös tarjoitunut rakentamaan koulun yhteyteen liikuntahallin, mikäli koulua ei lakkauteta.

Kylätoimintayhdistys tekee aktiivista yhteistyötä Tammelan kunnan, Tammelan Kylien ja muiden yhdistysten sekä Saaren kansallispuiston kanssa.