Raja-aidat kaatava bileilta Hämeenlinnassa

Hämeenlinnassa järjestetään 19. huhtikuuta klo 18 – 23 bileilta Bar & Night Club Crémessä. Yökerho on varattu kehitysvammaisten aikuisten käyttöön, vaikka paikalle odotetaan ja toivotaan kaikkia täysi-ikäisiä aikuisia. Uudentyyppisen K18-teemabileen tavoitteena on kaataa näkymättömiä raja-aitoja.

Yökerhossa toteutuu oikeassa ympäristössä aikuisten illanvietto. Kehitysvammaisella aikuisella perinteiseen baariin tai diskoon lähtemisen kynnys yksin on suuri, joten Hämeenlinnan teemaillassa järjestelyt on tehty sellaisiksi, että kehitysvammaisen aikuisen on helppo tulla ja viihtyä ja muilla illanviettäjillä on mahdollisuus tutustua ja nähdä ihminen vammansa takaa.

Ideasta tehtiin kyytien ja tilan takia ennakkokysely ja iltaan ilmoittautui ennalta saman tien 30 kehitysvammaista aikuista ja heidän lisäksi ohjaajia, joten ilta on mahdollista toteuttaa. Kaikki täysi-ikäiset tulijat ovat tervetulleita paikalle torstaina 19.4. ilman ennakkoilmoittautumista. Tuolloin on kuitenkin huolehdittava mahdollinen ohjaaja tarvittaessa mukaan. Kaikkiaan juhlatilaan mahtuu reilut 200 osallistujaa.

Iltaan on 15 euron pääsylippu kulujen kattamiseksi, mutta kehitysvammaisten aikuisten osallistumista tuetaan heille räätälöidyillä maksuttomilla kyydeillä. 20 henkilön minibussi kiertää Hämeenlinnan alueella klo 17 – 24 ja käy hakemassa illanviettoon haluavat kotoa ja tuo takaisin. Kyytitarpeista on ilmoitettava ennalta Piia Hänniselle.

– On tärkeää, että ihmiset eivät lokeroidu omiin kuvioihinsa ja omiin tiloihinsa erilaisuutensa vuoksi, vaan erilaisten ihmisten välinen kanssakäyminen tapahtuisi normaalielämän eri tilanteissa ja tiloissa, sanoo ostopalvelupäällikkö Tuulikki Forssen Hämeenlinnan kaupungilta.

– Bileiltaan ilmoittautui väkeä Riihimäeltä asti. Tällainen aikuisten oikea ilta on kovasti odotettu. Kaveriseuran lisäksi on monella kehitysvammaisella aikuisella parisuhteen kaipuu suuri. Mahdollisuudet tavata potentiaalisia kumppaneita ovat heikot etenkin jos ei ole mukana harrastusporukoissa. Bileilta luo mahdollisuuksia tavata kerralla paljon uusia ihmisiä, sanoo Piia Hänninen Attendosta.