Iittalaan rakennetaan Suomen ensimmäinen teemallinen rautatieasema

Iittalan taideaseman rakentaminen käynnistyy huhtikuun puolivälissä ja avajaisia juhlitaan lauantaina 9.6.2018.

Uudesta taideasemasta halutaan tehdä nähtävyys, joka lisää Iittalan kiinnostavuutta jo itsessään. Taideasema ilmentää Iittalaa käsityön, muotoilun ja naivistisen taiteen kylänä sekä toimii jatkossa pitäjän käyntikorttina tarjoten silmänruokaa myös Iittalan ohi junalla matkustaville.

Taideasema on Suomessa kokonaan uudenlainen konsepti, sillä se toteutetaan Liikenneviraston sekä laajan alueellisen yritys- ja yhteisöverkoston yhteishankkeena. Taideaseman rahoittavat Liikennevirasto, Linnan Kehitys Oy, Hämeen ELY-keskus, Linnaseutu ry:n LEADER –tuki, Naivistit Iittalassa –säätiö, Hämeenlinnan kaupunki sekä talkootyöpanoksella ja lahjoituksina useat paikalliset yritykset ja yhdistykset. Rakennuttamisesta vastaa Liikenneviraston valtuuttamana Ramboll Oy.

– Iittalan taideasema on Liikenneviraston pilottikokeilu, jonka avulla halutaan tukea sekä kävijä- ja junamäärien kasvua että paikallista oma-aloitteellisuutta asemien ja palvelujen kehittämisessä. Liikenneviraston omat resurssit ovat varsin rajalliset, joten pilottikokeilua olisi tuskin saatu toteutettua näin laajana ilman yhteistyötahojen aktiivisuutta, kiittelee Liikenneviraston henkilöliikenneasiantuntija Arja Aalto.

– Kaksi vuotta sitten Iittalan asema oli vain yksi nuupahtanut seisake satojen vastaavien joukossa. Ensi kesästä lähtien se on Iittalan uusi nähtävyys, iloitsee Linnan Kehityksen Pia Niemikotka.

Iittalalaisen osaamisen taidonnäyte

Taideasema muodostuu kolmesta osakokonaisuudesta: taidekatoksesta, asema-alueen maisemoinnista ja taideteoksista. Uusi odotuskatos lisää seisakkeen käyttömukavuutta ja tarjoaa sääsuojan lisäksi visuaalisia virikkeitä naivistisen taiteen muodossa. Asema-alueen viihtyvyyttä parannetaan viherrakentamisella sekä naivistisen taiteen ulkonäyttelyllä.

Katoksessa käytetään SSAB:n Hämeenlinnassa valmistettuja ja säänkestäviä COR-TEN®-teräsmateriaaleja. Toinen katoksen päämateriaaleista on lasi, tietysti, lasipitäjässä kun ollaan. Iittalassa on kivenkovaa käsityöosaamista ja Kalvolan graniitti on löytänyt aiemmin paikkansa muun muassa eduskunnan lisärakennuksesta. Kolmanneksi materiaaliksi valikoitui luonnollisesti siis kivi.

Taideasema on tarjonnut monille alueen yrityksille referenssialustan Liikenneviraston kumppanina. Taidekatoksen design, insinöörisuunnitelmat sekä alueen vihersuunnitelma ovat paikallisten yritysten käsialaa ja asema-alueelle sijoitettavat taideteokset tulevat Naivistit Iittalassa –säätiön taiteilijoilta. Iittalalaisen Stellarion Oy:n tuottama virtuaalielämys herättää asema-alueen naivistisen taiteen henkiin rikastetun todellisuuden elementtien avulla. Niin ikään iittalalainen Osuuskunta Villapakka toimii tapahtumatuottajana taideaseman avajaisviikonlopun yleisötapahtumassa, josta halutaan kasvattaa Iittalaan yhteisöllisesti tuotettu kesätapahtuma vahvistamaan jo olemassa olevaa Lasimäen kesänavausta.

Iittalan tahto kasvaa ja kehittyä on kova

Iittalan Taideasema on osa Linnan Kehityksen vetämää Iittalan i-laakso 2030 –kasvuohjelmaa, jonka tavoitteena on suunnitella ja käynnistää Iittalan kasvua tukevia toimenpiteitä sekä houkutella Iittalaan lisää asukkaita, yrittäjiä ja vierailijoita.

Ihan tyhjästä ei Iittalan tarvitse ponnistaa. Iittalalla on vahva, kansainvälisesti tunnettu brändi ja Iittalan lasitehtaalla sekä Lasimäellä vierailee vuosittain noin 100.000 vierasta. Naivistit Iittalassa –kesänäyttely kokoaa joka kesä liki 20.000 vierasta Suomesta ja ulkomailta. Iittala on myös yksi japanilaisten vierailijoiden ykköskohteista Suomessa.