Hämeen poliisi tiedottaa rajat ylittävästä rikollisuudesta

Talven pakkaset ovat takana ja kevätaurinko lämmittää. Poliisin näkökulmasta tämä tarkoittaa sitä, että ihmiset alkavat taas liikkua enemmän ja kokoontua turuille ja toreille. Valitettavasti kevätaurinko tuo myös Suomeen talviaikaa enemmän valtioiden rajat ylittävän rikollisuuden ilmenemismuotoja kotoperäisten ”poliisin tuttavien” lisäksi.

Tyypillistä kevääseen ja kesään ajoittuvaa rajat ylittävää rikollisuutta ovat taskuvarkaudet, kauppaliikkeissä tapahtuvat rahansieppaukset, rahanvaihtohuijaukset erilaiseen kaupusteluun tai kauppaliikkeissä asioimiseen liittyen, näpistelyt sekä asuttuihin asuntoihin tehdyt murrot.

Tässä vaiheessa vuotta on hyvä muistuttaa ihmisiä muutamista maalaisjärkeenkin sopivista perusasioista joilla voi ainakin pienentää tämän tyyppisen rikoksen kohteeksi joutumista. Nämä neuvot toki pätevät muinakin vuodenaikoina.

– Asioi pankkiautomaatilla siten ettei tunnuslukusi ole ulkopuolisen luettavissa.

– Lämpenevistä keleistä ja siitä seuraavasta vaatetuksen kevenemisestä huolimatta säilytä lompakot, pankkikortit, käteiset rahat ja muut arvoesineet niitä mukana kuljettaessasi siten, etteivät ne ole näkösällä tai toisen henkilön helposti saatavilla.

– Älä päästä tuntemattomia kaupustelijoita tai ketään muutakaan asuntoosi sisään juomaan vettä, vessaan tai jotakin muuta vastaavaa asiaa toimittamaan. Kaikki eivät välttämättä ole vilpittömässä mielessä liikkeellä.

– Säilytä käsilaukkusi tai lompakkosi tavarataloissa ja kauppaliikkeissä siten, etteivät ne ole kenenkään toisen ihmisen mukaan napattavissa esimerkiksi ostoskärrystä.

– Ilmoita poliisille mikäli tienvarsilla tai levähdysalueilla esiintyy häiritsevää kaupustelua.

– Matkoilla ollessasi pyydä esimerkiksi naapuria pitämään silmällä asuntoasi ja tyhjentämään postilaatikkosi. Sosiaalisessa mediassa ei kannata kuuluttaa poissaolostasi.

– Varmista kotisi lukitus ja pidä ulko-oven lukko aina takalukossa.

– Älä säilytä suuria summia käteistä rahaa kotona.

– Harkitse hälytinlaitteen asentamista. Hälyttimellä on myös suuri ennalta estävä vaikutus (tarrat ikkunoissa ja ulko-ovissa).

Näillä vinkeillä kohti turvallista ja aurinkoista kesää ensin keväästä nauttien toivottaa Hämeen poliisi!