Ilmojen halki käy lennokin tie

Iittalan lennokkikerho on suunnattu kaikille lennokeista kiinnostuneille ikään katsomatta. Lennokkiharrastus sopii yhteiseksi puuhaksi lapsille ja aikuisille.

Hämeenlinnan seudun 4H:n alla toimivan Iittalan toimivan lennokkikerhon hyllystä löytyy useita erilaisia aloituskoneita. Alkuun pääsee helposti, koska mitään omia koneita ei tarvitse ostaa. Ohjaaja hankkii materiaaleja ja tarvikkeita, omia työkaluja ei tarvita. Konkarit puolestaan voivat valita omansa kymmenistä radio-ohjattavista malleista.

Kerhotoiminnan lisäksi lennokkikerho järjestää tapahtumia, leireilee, osallistuu kilpailuihin ja järjestää muita yhteisiä aktiviteetteja jäsenilleen, kertoo kerho-ohjaajana toimiva Saku Nyman.

4H-kerhon ohjaajalle Saku Nymanille lennokit ovat olleet rakas harrastus jo 25 vuotta.

Lankalauantaina lennokit lentelevät Iittalan taivaalla aamusta iltaan

Tapahtuma järjestetään lankalauantaina Iittalan Yhtenäiskoulussa. Vaikka kilpailu on SM-kilpailu, sinne tulee turkkilaisia, venäläisiä ja puolalaisia kilpailijoita. Myös tuomarit ovat kansainvälisiä.
”Lennokit ovat hieno harrastus ja nyt kilpaillaan jo yhdeksättä kertaa. Kaiken kaikkiaan kisassa on noin 20-30 kisaajaa”, Nyman kertoo.

Nyman kertoo, että lentoja arvioidaan puhtauden ja nopeuden mukaan. On hyvin tarkasti määriteltyä, kuinka mikäkin liike tehdään ja missä järjestyksessä ne suoritetaan. Lennokit kulkevat hitaammin kuin kävelyvauhtia, vaikkakin lennokit ovat yllättävän kevyitä, alimmillaan 30 grammaa. Lennokkien kärkiväli on lähes metri.

Radio-ohjattavat lennokit ovat aika kalliita, voivat maksaa tuhansia. Kerhossa pääsee kokeilemaan ilmaiseksi, olisiko radio-ohjattavat lennokit oma harrastus, kertoilee Nyman.
”Kerhossa osataan neuvoa ja opastaa lentämisen alkuun. Simulaattorilla opetellaan ensin. Meillä on paljon käytettyjä sekä uusia koneita, joita voi ostaa. Ilmailusta voi löytyä hyvä ammatti kenelle tahansa”.

Lennättämistä toisessa polvessa

Panu-Heikki Kohvakka aloitti lennokkiharrastuksen yhdessä isänsä kanssa jo 11 vuotta sitten. Molemmat harrastavat edelleen aktiivisesti radio-ohjattavia lennokkeja.
”Lennokeissa viehättää se, että pääsee vaikuttamaan lopulliseen koneeseen ja siihen, miten se liikkuu”, Kohvakkaa tuumaa.

Kohvakka on mukana järjestelemässä tapahtumaa, mutta ei osallistu itse kilpailuun. Kohvakka kertoo, että tapahtuma on iso, mutta pienellä piirillä.

Panu-Heikki Kohvakka laittaa Internetiin myyntiin kerhon vanhoja koneita, jotta voidaan ostaa uusia tilalle.