Lammin Konnarin koululla tehdään laajat kuntotutkimukset keväällä 2018, väistöjä tulossa

Kevätlukukauden 2018 aikana Konnarin koululla toteutetaan laajoja koulurakennuksen kunnon rakennetutkimuksia sekä siihen liittyviä sisäilmateknisiä tutkimuksia.

Käytännön rakenneavauksia koululla on tehty talvilomaviikolta (vko 9) alkaen ja tutkimukset ja niihin liittyvät sisäilmatekniset mittaukset jatkuvat maaliskuun lopulle pääsiäiseen saakka. Käynnissä olevat rakennetutkimukset ovat laajimmat, mitä Konnarin koulussa on käytännössä koskaan tehty. Tarkoitus on saada mahdollisimman tarkkaa tietoa rakennuksen ns. riskirakenteiden todellisesta kunnosta sekä hankkia tietoa myös tulevien peruskorjaussuunnitelmien pohjaksi. Lopulliset tulokset tutkimuksista ovat näillä näkymin käytettävissä toukokuun alussa.

Tähän mennessä tehtyjen rakenneavausten ja tilakartoitusten osalta jo selvinnyt toimenpiteitä vaativia asioita:

  • Koulun alakerrassa ja pohjarakenteissa on aikanaan käytetty lattian sisällä kulkevissa putkikanaaleissa eristeenä asbestia. Kyseisiä kanaalirakenteita on koulun alakäytävän ja teknisen käsityöluokan alla sekä koulun pohjakerroksessa olevissa tiloissa, jotka eivät ole varsinaisessa koulukäytössä.
  • Koulun alakäytävän varrella sijaisevien neljän luokkatilan lattiarakenteissa on kahden luokkatilan osalta havaittu selkeitä rakennevaurioita mutta kahdessa muussa vierekkäisessä tilassa yhtä selkeitä aistihavaintoihin perustuvia vaurioita ei rakenneavauksissa ole havaittu. Otetuista rakennenäytteistä analyysituloksia ei ole vielä käytettävissä.

Väistöjä valmistellaan

Koulun sisäilmatyöryhmä (koulun, tilapalvelujen, koulu- ja työterveyshuollon edustus, terveystarkastaja) on tutkijatiimin asiantuntijan kanssa perehtynyt käytettävissä oleviin tietoihin ja päättänyt seuraavista toimenpiteistä:

Erityissiivous (ns. asbestisiivousmenetelmä) vanhoista asbestirakenteista aiheutuvan mahdollisen asbestiriskin poissulkemiseksi niiden tilojen osalta, joihin asbestirakenteita sisältäneet lattiakanaalit ovat liittyneet. Työn toteutus jo viikolla 12 viikonloppu mukaan lukien.

 

 

Tarvittavan asbestisiivouksen osalta päätetyt toimenpiteet ovat siis käynnissä ja myös rakennevaurioita sisältävien luokkatilojen väistöratkaisujen valmistelut ovat käynnissä. Saman tien käyttöön otettavia opetustiloiksi soveltuvia väistötiloja ei ole, mutta väistöihin on tarkoitus kuitenkin päästä jo kuluvan kevään aikana. Toteutettavista ratkaisuista ja aikatauluista tiedotetaan, kun suunnitelmat ja toteutettavat ratkaisut täsmentyvät.