Pisarabarometri kertoo, kun vertasi tarvitaan

Verenluovutus

Verenluovutus käynnissä. Kuva: Jari Härkönen.

Suomen Punaisen Ristin Veripalvelu pyrkii pisarabarometrilla ohjaamaan verenluovuttajia tulemaan silloin, kun kullekin veriryhmälle on eniten tarvetta. Nyrkkisääntönä on, että luovuttajia tarvitaan, jos veriryhmän pisara on puolillaan tai alle.

”Osa verenluovuttajista seuraa jo nyt hyvin pisaroita, minkä ansiosta tasapaino sairaaloiden veren tarpeen ja luovuttajien antaman lahjan välillä pysyy useimmiten hyvänä, eikä hävikkiä synny”, sanoo verenluovutuksen operatiivinen johtaja Maarit Kuusisaari-Bergström Veripalvelusta.

Joskus verenluovuttaja saa kutsun verenluovutukseen, vaikka oman veriryhmän pisara on täynnä. Tämä johtuu silloin yleensä siitä, että potilaille tarvitaan erityisesti verihiutaleita, jotka säilyvät vain viisi päivää.

Verenluovuttajia kutsutaan myös tekstiviestein, sähköpostitse ja puhelimitse. Suora kutsu kertoo, että omaa veriryhmää tarvitaan nyt erityisesti.

Pisarabarometri löytyy Veripalvelun kotisivuilta.

Hämeenlinnassa järjestetään verenluovutustilaisuus perjantaina 23.3. kello 13-18 Hämeen Suojassa osoitteessa Palokunnankatu 12.