Uusi Hämeenlinnan naisvankila poistaa kritisoidut paljusellit

Hämeenlinnaan rakennetaan uusi naisvankila. Hallituksen raha-asiainvaliokunta on puoltanut oikeusministeriön esitystä.

Uusi vankila on määrä ottaa käyttöön vuoden 2020 syksyllä. Se nousee Hämeenlinnan vankilan nykyiselle tontille. Paikkoja tulee sata, mikä on toistakymmentä vähemmän kuin nykyisessä. Investointikustannukset ovat 34,1 miljoonaa euroa.

Hämeenlinnan uuden vankilan myötä Suomesta poistuvat niin sanotut paljusellit. Paljuselleissä ei ole wc-tilaa.

”Paljusellien poistaminen parantaa ihmisoikeuksien tilaa. Euroopan neuvoston kidutuksen vastainen komitea ja eduskunnan apulaisoikeusasiamies ovat toistuvasti huomauttaneet Suomea paljusellien käytöstä”, sanoo oikeusministeri Antti Häkkänen sanoo.

Hämeenlinnan vankilan tilannetta on selvitetty useiden vuosien ajan. Hankkeen toteuttamisesta tehtiin ensimmäinen kehyspäätös jo kuutisen vuotta sitten.