Sivistystyönantajien päätös pakottaa yliopistohenkilöstön lakkoon – Helsingin yliopiston henkilöstön lakko alkaa ja palkansaajajärjestöt jättivät jo kolmannen lakkovaroituksen

Sivistystyönantajat hylkäsivät tiistaina valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen. Henkilöstöä edustavissa pääsopijajärjestöissä sovintoesitys oli jo hyväksytty. Sivistystyönantajien päätös pakottaa yliopistohenkilöstön lakkoon. Helsingin yliopiston henkilöstöä koskeva lakko alkaa huomenna. Lisäksi pääsopijajärjestöt antoivat tiistaina jo kolmannen lakkovaroituksen.

”Olemme erittäin pettyneitä Sivistystyönantajien linjaan. Sen tekemä hylkäävä päätös kertoo, miten vieraantunut työnantaja on henkilöstönsä tilasta, yhteiskunnan kehityksestä sekä koko maan menestystekijöistä. Palkansaajapuoli oli tullut erittäin paljon vastaan. Nyt on selvää, ettei sovintoesityksen sisältö tule riittämään enää henkilöstöllekään”, henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO, Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja Palkansaajajärjestö Pardia toteavat.

Yliopistojen henkilöstöä edustavat pääsopijajärjestöt JUKO, JHL ja Pardia antoivat tiistaina 27. helmikuuta jo kolmannen lakkovaroituksen. Kohdennettu työtaistelu toteutetaan seitsemässä yliopistossa lakkona 14. maaliskuuta, jos neuvotteluratkaisuun ei päästä ennen sitä. Ylioppilaskirjoitusten toteutus on uhattuna näiden yliopistojen harjoittelukouluissa.

Kohdennettu työtaistelu toteutetaan lakkona 14.3.2018 yhteensä seitsemässä yliopistossa ja näiden yliopistojen alaisissa harjoittelukouluissa, jos neuvottelutulokseen ei päästä sitä ennen. Lakko toteutetaan Itä-Suomen yliopistossa, Jyväskylän yliopistossa, Lapin yliopistossa, Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa, Oulun yliopistossa, Turun yliopistossa sekä Åbo Akademissa. Näissä yliopistoissa on henkilöstöä yhteensä yli 12 000.

Lakko uhkaa Itä-Suomen yliopiston, Jyväskylän yliopiston, Lapin yliopiston, Oulun yliopiston, Turun yliopiston sekä Åbo Akademin Vaasan harjoittelukouluissa pidettäviä ylioppilaskirjoituksia 14. maaliskuuta.

Viikko sitten pääsopijajärjestöt antoivat toisen lakkovaroituksen. Se koskee kuutta yliopistoa (Aalto-yliopisto, Hanken, Tampereen yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto, Taideyliopisto, Vaasan yliopisto) 7. maaliskuuta.

Yliopistosektori on ollut sopimuksettomassa tilassa helmikuun alusta alkaen. Helmikuun 16. päivä lähtien sovitteluratkaisua on etsitty valtakunnansovittelijan toimiston kautta.

Lisätietoa antavat:

 Julkisalojen koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO
– puheenjohtaja Olli Luukkainen, puh. 0500 652 87
– neuvottelupäällikkö Markku Nieminen, puh. 0400 601 162

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL
– neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch, puh. 040 728 9046
– sopimustoimitsija Erika Mattsson, puh. 0400 461 411

Palkansaajajärjestö Pardia
– puheenjohtaja Niko Simola, puh. 040 566 8517
– lakimies Ira Kyntäjä, puh. 050 325 7507