Valloittaako tämä suomalainen keksintö seuraavaksi maailman?

Äitiyspakkaus lienee suomalaisen terveydenhuollon tunnetuin innovaatio, ovathan Prinssi William ja herttuatar Catherinekin saaneet sellaisen lahjaksi. Viime vuoden alussa Sysmässä ja Sulkavalla aloitettiin kokeilu, jossa neuvolakäynnin yhteydessä odottaville äideille jaetaan myös suun terveyden äitiyspakkaus. Nyt kokeilua ollaan laajentamassa, sillä siitä on saatu hyvin myönteisiä tuloksia.

Suun terveyden äitiyspakkaus sisältää vanhemmille sähköharjan, vauvalle lastenharjan, hammastahnaa, xylitolpastilleja ja purukumia sekä tietoa suun terveyden hoidosta.

Vanhemmat vaikuttavat lasten terveystottumuksiin ja asenteisiin jo varhaisessa vaiheessa.

”Paras tapa opettaa lapsille suun terveyden ylläpitämistä onkin vanhempien hyvä esimerkki. Heiltä periytyvät hyvät tavat ja opit syntyvälle lapselle”, sanoo Attendon suun terveydenhuollon palveluiden johtava hoitaja, suuhygienisti Tanja Lindfors.

Suun terveydessä ei ole kyse vain hampaista. Suussa esiintyy hammassairausten lisäksi myös iensairauksia ja limakalvosairauksia.

”Hyvällä suun terveydellä on vaikutusta hyvään yleisterveyteen ja huonolla suun terveydellä on puolestaan yhteys moneen sairauteen, kuten reumaan, diabetekseen sekä sydän- ja verisuonisairauksiin”, Lindfors kertoo.

Kokeilu laajenee

Tämän vuoden alusta suun terveyden äitiyspakkaus otetaan käyttöön Sysmän ja Sulkavan lisäksi Rääkkylässä, Tohmajärvellä, Pyhtäällä, Kärsämäellä ja Puolangassa. Nämä ovat Kuntaturva-kuntia, joissa Attendo vastaa kuntien sosiaali- ja terveyspalveluista kokonaisuudessaan.

Tavoitteena on saada tervesuisista lapsista myös tervesuisia aikuisia ja siten saada pitkällä aikavälillä kustannussäästöjä.

VO: Vain puolet lapsista harjaa hampaat kaksi kertaa päivässä

Huolestuttavaa nykypäivänä on se, että tänäkin päivänä vielä vain noin puolet lapsista harjaa hampaat suositusten mukaisesti eli kaksi kertaa päivässä.

”Tähän halutaan tällä äitiyspakkauksella vaikuttaa. Lisäksi lasten hampaita uhkaavat napostelukulttuurin yleistyminen, happamat juomat ja liiallinen sokerin saanti”, Lindfors toteaa.

Suunhoidon äitiyspakkaus.

Artikkelissa on deski.fi -sivuston materiaalia.